loader

Ciekawostki barmańskie

 

 

TEQUILA - Pita w tradycyjny sposób; czyli z solą i limonką co wydaje się mało logiczne , a jednak pasuje:

NATOMIAST pod koniec XIX wieku Francisco Morales stworzył cocktail o nazwie MARGARITA. Chciał w ten sposób uczcić śmierć swojej przyjaciółki, zabitej podczas burdy w knajpie. Udało się w ten sposób stworzyć drinka z tequili, który -jak uważał- pozwalał na picie tego alkoholu w bardziej cywilizowany sposób.

Składniki:

    40 ml tequili
    20 ml likieru Triple Sec, np. Cointreau
    15 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać alkohol i sok z cytryny, zamieszać. Brzeg kieliszka koktajlowego zamoczyć w soku z cytryny, a następnie otoczyć solą. Wlać zawartość shakera (bez kostek lodu).

WHISKY SOUR - Do cocktajli nalepiej stosować blendowane whisky. Natomiast rodzaj Single Malt powinno podawać się jedynie z lodem, ewentualnie wodą.

Składniki:


    45 ml whisky
    30 ml soku z cytryny
    15 ml syropu cukrowego

Podstawową kwestią w przygotowaniu dobrego sour jest mieszanie zawsze na świeżo. Do shakera wlej whiskey, sok z cytryny i syrop cukrowy, wymieszaj, przelej do szklanki typu old-fashioned wypełnionej w połowie lodem.

KRWAWA MARY

MANHATTAN- Drink wmyślony podobno przez matkę Winstona Churchilla, która była amerykanką.

 Składniki:

- 50 ml Żytnia whiskey
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu

Przygotowanie:


    Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać whiskey, wermut oraz angosturę.
    Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
    Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
    Na koniec, włożyć do drinka wisienkę koktajlową. I gotowe!

KROKODYL- Jako drink wcale nie jest niebezpieczny. Nazwę swą zawdzięcza intensywnie zielonej barwie, którą nadaje likier Midori

Składniki:

    50 ml soku z cytryny
    50 ml wódki gruszkowej
    50 ml likieru melonowego
    40 ml ginu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wlewam do shakera z kostkami lodu, mieszam dokładnie i przelewam do kieliszka koktajlowego. Dekoruję plasterkiem cytryny.